Bel ons
045-5750722
Openings Tijden
Maandag - Vrijdag 8:00 - 18:30

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in een deel van het lichaam en ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht.


 

Wat is Oedeem? 

Er bestaan verschillende soorten oedeem:
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het weefsel door een disbalans in de aan- en afvoer van het vocht. De oorzaak kan een verstoorde transportcapaciteit van het lymfsysteem zijn of zoveel aanvoer van vocht dat een gezond lymfsysteem dit niet verwerkt krijgt.
Veneus oedeem ontstaat door een te hoge druk in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop waardoor teveel vocht uit de venen wordt geperst. Bekende oorzaken zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, trombose en spataders.
Lipoedeem is een ophoping van vet en vocht in het weefsel. Door de aanwezigheid van teveel vetcellen is de afvoer van het oedeem door het lymfestelsel niet optimaal.

Wat zijn de klachten van oedeem? 

Oedeem kan een zwaar of vermoeid gevoel geven in een arm of been. Soms geeft de huid een strak gespannen gevoel rondom pols, vingers, elleboog, enkel of knie. Daarna is er toename van de omvang van het lichaamsdeel. Dit kan een belemmering geven bij dagelijkse activiteiten.

 

Wat kan een oedeemtherapeut doen? 
Na intake en onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld in overleg met de patiënt. Dit plan bestaat uit:
Voorlichting
Leefregels
Manuele lymfdrainage is een subtiele massage-methode waarbij door zeer zachte handgrepen de lymfevloeistof wordt verplaatst. Zo wordt de stroom en daardoor ook de uitwisseling met de bloedvaten opnieuw op gang gebracht. Het voedings- en het reinigingsproces herstellen zich.
Compressietherapie: oedeem wordt verminderd door middel van zwachtelen. Als de hoeveelheid oedeem stabiel is , wordt uiteindelijk een steunkous aangemeten.
Oefentherapie. De afvoer van oedeem wordt ondersteund door de spierpomp te activeren.

Oedeemtherapeuten, die de opleiding hebben afgerond, staan geregistreerd in het register van  de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL).