Bel ons
045-5750722
Openings Tijden
Maandag - Vrijdag 8:00 - 18:30

FysioVoerendaal biedt een behandeltraject specifiek ontwikkeld voor cliënten die na een besmetting met het coronavirus thuis in quarantaine hebben gezeten, uit het ziekenhuis of van de intensive care komen. Het coronavirus kan een grote impact hebben op jouw conditie en kracht. Ook klachten als kortademigheid en benauwdheid kunnen na het coronavirus nog lang aanhouden. Daarom is het van belang om na herstel van het virus snel te starten met de revalidatie, zodat jij jouw dagelijkse bezigheden weer kunt hervatten. Samen met een gespecialiseerde fysiotherapeut en het paramedisch team wordt een persoonlijk programma opgestart afgestemd op jouw mogelijkheden en doelen.

FysioVoerendaal heeft gespecialiseerde fysiotherapeuten, Jan Bongers en Tom Bleser , met ervaring in het revalideren van longpatiënten, die landelijk samenwerken en de laatste richtlijnen t.a.v. revalidatie na het coronavirus volgen. Wil jij meer informatie? Bel 045 5750722 voor vragen of het maken van een afspraak.


Fysiotherapie bij herstel na coronavirus (COVID-19)

 

Het is aan te raden om na een ziekenhuisopname zo snel mogelijk te starten met fysiotherapie. Ook als jij niet in het ziekenhuis hebt gelegen terwijl jij ziek was, kan begeleiding door een fysiotherapeut nodig zijn, omdat jij langdurig inactief bent geweest en klachten als benauwdheid, kortademigheid, of conditie- en krachtverlies ervaart.

De fysiotherapeut ondersteunt  jou, te leren omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Samen ga jij aan de slag om jouw conditie en kracht weer te verbeteren en de vermoeidheid verminderen. De therapeuten van FysioVoerendaal beschikken over actuele kennis en volgen de richtlijnen en scholingen van het REACH netwerk, het Chronisch Zorgnet en het KNGF.

Wij geloven in een multidisciplinaire aanpak en werken nauw samen met de andere disciplines zoals de huisarts, ergotherapie, logopedie, diëtetiek, psychosomatische fysiotherapie en  psychologie om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.

Wat kan een fysiotherapeut betekenen bij dit herstel?

 

Zeker na een periode van opname in het ziekenhuis kan het herstel lang duren en is fysiotherapie aan te bevelen om de draad weer terug op te pakken. Klachten die kunnen ontstaan na een ic opname:

 • Verminderde longcapaciteit
 • Verminderde ademspierkracht
 • Zwakte van de spieren door langdurig niet bewegen
 • Verminderd uithoudingsvermogen
 • Pijn en/of stijfheid aan de gewrichten
 • Algeheel gevoel van vermoeidheid
 • Problemen met het uitvoeren van dagelijkse handelingen (ADL)
 • Depressie en/of angstgevoelens
 • Posttraumatische stresssyndroom

Ook als jij niet in het ziekenhuis gelegen hebt, kan het zijn dat jij klachten hebt zoals kortademigheid, vermoeidheid, kracht en conditievermindering en/of gewichtsverlies waardoor jij bijvoorbeeld moeite hebt om het werk en jouw dagelijkse activiteiten en hobby’s op te pakken. Fysiotherapie en ons paramedisch team kan ook hier helpen bij jouw herstel.

 

Revalidatie na corona

 

 

 

Na verwijzing van jouw specialist of huisarts maken we een afspraak online. Aan de hand van een intake stellen we na onderzoek een individueel behandelprogramma samen die voor jou op maat gemaakt is. In eerste instantie zal dit een online en/ of telefonisch begeleidingstraject vanuit huis zijn. We hebben ruime mogelijkheden om jou op afstand te begeleiden (video, mail, telefoon) eventueel met hulp daarbij van jouw partner. Afhankelijk van jouw specifieke situatie kan dit later vervolgd worden met een trainingsprogramma in onze praktijk. We verzoeken je hierbij om vanaf 1 oktober in ons Paramedische Centrum Voerendaal in de behandelruimte en wachtkamer een mondkapje te dragen.

Patiënt ervaring bij FysioVoerendaal

filmpje van de website de fysiotherapeut

 

MEER OVER DE AANDOENING

Wat is COVID-19?

COVID-19 is de infectieziekte die wordt veroorzaakt door het meest recent ontdekte coronavirus. Dit nieuwe virus en deze ziekte waren onbekend voordat de uitbraak in Wuhan, China, in december 2019 begon. COVID-19 is nu een pandemie die wereldwijd veel landen treft. Mensen kunnen de ziekte krijgen via andere mensen die het virus bij zich dragen. Overdracht vindt plaats door het opnemen van kleine druppeltjes uit mond of neus van iemand met COVID-19, die hoest, niest of spreekt. Ook kunnen druppels op handen of oppervlakken van bijvoorbeeld tafels, stoelen of deurkrukken rondom de besmette persoon terechtkomen.

De incubatietijd – de tijd tussen besmetting en het ontwikkelen van klachten – varieert van 2 tot 14 dagen. De klachten lijken vaak op een verkoudheid of reguliere griep, maar de ziekte kan ook ernstige longontstekingen veroorzaken. Ongeveer 80 procent van de COVID-19 patiënten heeft milde tot matige klachten, 15 procent krijgt ernstige klachten en 5 procent krijgt zeer ernstige (kritieke) klachten, waarbij opname op een intensive care afdeling (IC) in het ziekenhuis noodzakelijk is. Bij griepklachten is het advies van het RIVM om binnen te blijven totdat je minimaal 24 uur klachtenvrij bent, zodat de kans dat je anderen besmet zo klein mogelijk is.

 

 

Klachten bij een COVID-19 infectie

Meest voorkomende symptomen:

 • Koorts (83 – 99 procent van de patiënten)
 • (Droge) hoest (59 – 82 procent van de patiënten)
 • Vermoeidheid (44 – 70 procent van de patiënten)
 • Kortademigheid (31 – 40 procent van de patiënten)

Overige symptomen:

 • Verminderde eetlust
 • Overmatige slijmproductie
 • Spierpijn
 • Diarree
 • Verminderde nierfunctie
 • Verminderde weerstand (minder witte bloedcellen)

Behandeling van én na COVID-19

Wanneer behandeling

De symptomen van COVID-19 zijn divers. Sommige mensen hebben weinig klachten en kunnen gewoon thuis herstellen. Als je langer dan drie dagen koorts hebt, steeds zieker wordt, steeds moeilijker ademt of in de risicogroep valt en koorts hebt, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Bij patiënten met ernstige klachten kan een ziekenhuisopname nodig zijn.

Als je herstelt van COVID-19 is de behandeling die je nodig hebt afhankelijk van je klachten.

 • Bij problemen met het bewegen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten kan de fysiotherapeut , ergotherapeut je helpen
 • Bij problemen met voeding ga je naar de diëtist
 • Bij emotionele klachten zoals angst (bijvoorbeeld na IC-opname) kun je terecht bij een psycholoog of maatschappelijk werker

Maak een afspraak

 

   

  Vergoeding

   

  vergoedingen  uit  hofdpverzekerimg

   

  Voorwaarden

  er zijn een aantal voorwaarden aan de vergoeding

   

  ook moe de patiënt instemmen met onderzoek  en testen en verstrekken van gegevan andrs geen   vergoeding uit de HV

  info van de rijksoverheid

  ook filmpje toevoegen

  tekst vergoeding herstelzorg

  Onderzoek

  info nijmegen

  info maastricht

  reden voor onderzoek we weten het ng niet